Vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs (CE)

Vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs (CE)

Het vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs (CE) rijbewijs is verplicht wanneer je met de vrachtwagen een aanhanger of oplegger wilt trekken die zwaarder is dan 750 kilo. Voorwaarde om het vrachtauto met Aanhangwagen CE rijbewijs te halen, is dat je in het bezit bent van het C1/C-rijbewijs. Voor het behalen van dit rijbewijs kun je kiezen voor: Mogelijkheid 1: trekker met oplegger; Mogelijkheid 2: vrachtwagen met een middenasser. Welke mogelijkheid je ook kiest, je kunt met het rijbewijs CE met beide combinaties gaan rijden. Tevens moet je een medische keuring ondergaan en de bijbehorende Eigen Verklaring invullen. Heb je het rijbewijs C1/C korter dan 3 jaar geleden gehaald, dan hoef je waarschijnlijk niet opnieuw medisch gekeurd te worden. Een medische keuring is namelijk drie jaar geldig en de Eigen Verklaring 1 jaar.

Rijbewijs CE halen bij Verkeersschool Wierks

Wil je weten hoe de opleiding eruit ziet bij Verkeerschool Wierks? Bekijk dan onderstaande video’s!

Vrachtauto met Aanhangwagen CE

Tijdens het rijden met een CE-combinatie die met 6000 kg. beladen is, wordt zo veel mogelijk de praktijk nagebootst. Het rijden vindt plaats in de binnenstad van Dordrecht, maar ook de snelwegen komen aan de orde.

Niet alleen het rijden, maar ook het aan- en afkoppelen komen aan de orde, evenals de controle van het voertuig. Je moet ook de lading controle­ren of deze goed vast ligt en hoe alles verdeeld is over de laadvloer. Tevens moet je weten hoe het zit met de keuring van de tachograaf en met de Algemene Periodieke Keuring.

Bij de controle van de papieren moet je precies kunnen vertellen waarom de aanhanger of oplegger aangekoppeld mogen worden. Je moet de lengte, reminrichting, koppelingsklasse en laad­vermogen met elkaar vergelijken. Deze controle doe je met de autopapieren voor je.

Tijdens het uiteindelijke examen, moet je aan de examinator voor het Rijbewijs CE kunnen tonen dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst. Belangrijk onderdeel van het examen vormen ook de bijzondere verrichtingen.

Veelgestelde vragen
Wanneer heb ik CE nodig?

Het CE-rijbewijs is verplicht voor chauffeurs die achter een vrachtauto met een aanhanger of oplegger willen rijden die zwaarder is dan 750 kg.

 

Wat zijn de eisen voor het praktijkexamen

 

  • Je bent tenminste 18 jaar en reeds in het bezit bent van een geldig rijbewijs C met code 95. Als je in het bezit bent van rijbewijs C zonder code 95 dan kun je starten vanaf 21 jaar.
  • Een geldig Nederlands rijbewijs C (automaat of schakel).
    Of een Nederlands rijbewijs C voor CE (automaat of schakel), waarvan de geldigheidsduur is verstreken en een geldig identiteitsbewijs.
    Of een geldig EU/EER rijbewijs C voor CE (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.

 

Moet ik theorie halen voor CE?

Nee, de theorie die behaald is voor het C rijbewijs is voldoende. Je kunt direct starten met CE en hoeft dus geen apart theorie-examen hiervoor te doen.

 

Niet wat je zoekt? Bekijk onze opleidingen
Rijopleidingen

Ontdek onze rijopleidingen!

Beroepsopleidingen

Ontdek onze beroepsopleidingen!

Vaaropleidingen

Ontdek onze vaaropleidingen!

Ga naar de bovenkant