Bus rijbewijs D

Buschauffeurs maken onze wereld écht een stukje mooier! Wat moeten we zonder al die dames en heren die dagelijks ontelbaar veel mensen op de plek van hun bestemming brengen? Ben jij zo’n waardevolle buschauffeur in spé, dan helpt rijschool Wierks je met plezier aan jouw bus rijbewijs D! We beloven bij deze: wij zijn de beste én leukste halte voor het behalen van jouw bus rijbewijs.

Bus rijbewijs (D)
Bus rijbewijs (D)

Hoe kun jij jouw busrijbewijs D halen?

 • Mogelijkheid 1: rijbewijstraject
  Hét traject als je beroepsmatig vrijstelling van vakbekwaamheid hebt of als je het rijbewijs gaat gebruiken voor niet-commerciële doeleinden.
 • Mogelijkheid 2: vakbekwaamheidstraject
  Wil je buschauffeur worden en kun je geen beroep doen op vrijstellingen? Dan is dit jouw traject.

Mogelijkheid 1: rijbewijstraject

Na medische keuring door een ARBO-arts en het invullen van je Eigen Verklaring over je gezondheid krijg je, na goedkeuring door het CBR, een verklaring van medische geschiktheid (VG). Hier start jouw rijbewijstraject! De theoretische vakken:

 • Rijbewijs 1 (RV1)
  Deze cursus bestaat uit de onderdelen verkeerskennis en technische kennis. Voor het meerkeuze-examen krijg je 65 vragen. Je moet tenminste 52 vragen goed hebben om te slagen. De uitslag van dit examen is 2 jaar geldig.
 • Rijbewijs 2 (R2D)
  Deze cursus bestaat uit het onderdeel vervoersadministratieve kennis zoals vergunningen, rij- en rusttijden, vervoersvoorwaarden, milieu en klantgericht handelen. Voor dit meerkeuze-examen krijg je 40 vragen, waarvan je er tenminste 32 goed moet hebben om te slagen. De uitslag van dit examen is 2 jaar geldig.

Handig om te weten: cursussen voor deze vakken kun je zowel overdag als ’s avonds volgen. Als je deze twee theorievakken hebt behaald, mag je praktijklessen volgen om vervolgens daar ook examen voor te doen.

Mogelijkheid 2: vakbekwaamheid

De optie voor de mensen die niet veel camperervaring hebben of beroepschauffeur willen worden.

 • Vakbekwaamheid 2 (RV1)
  Deze cursus bestaat uit de onderdelen verkeerskennis en technische kennis. Bij het meerkeuze-examen krijg je 65 vragen, waarvan je er minimaal 52 goed moet hebben om te slagen.
 • Vakbekwaamheid 2 (RV2)
  Deze cursus bestaat uit het onderdeel vervoersadministratieve kennis. Denk aan dingen als vergunningen, rij- en rusttijden, vervoersvoorwaarden, milieu en klantgericht handelen. Bij dit meerkeuze-examen krijg je 65 vragen, waarvan je er tenminste 52 goed moet hebben om te slagen.
 • Vakbekwaamheid III (V3D)
  Een theoretisch examen met case-studies (drie cases met elk 15 meerkeuzevragen). Van de 45 vragen moet je er minstens 36 goed hebben om te slagen.
 • Toets besloten terrein (VPBD)
  Op een besloten terrein zetten we een parcours uit, waarbij je voor- en achteruit verschillende manoeuvres moet maken. Het doel: geen obstakels raken.
 • Praktische toets (VPTD)
  Een praktische toets waarmee je kennis omtrent vaardigheden wordt getest.

Zo ziet de praktijkopleiding eruit

Omdat we jou zo goed mogelijk willen voorbereiden op het echte leven, bootsen we zo veel mogelijk de praktijk na. Je rijdt binnen en buiten de bebouwde kom en vervoert – net zoals in het echt – passagiers. Dat betekent: lage snelheid bij bochten, stoppen bij een bushalte, en voorzichtig remmen. Het uiteindelijke praktijkexamen duurt totaal anderhalf uur. Tijdens deze beproeving laat je de examinator zien dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst. Is hij of zij overtuigd? Dan ben je vrij om verder te gaan voor rijbewijs DE (autobus met aanhanger). Ook dit examen duurt anderhalf uur.

Houd rekening met de verplichte bijscholing

Sinds 8 september 2008 is het chauffeursdiploma vervangen door een code 95-vermelding op het rijbewijs. Daarnaast staat een datum die vijf jaar in de toekomst ligt. Daarna dien je deze vermelding opnieuw te behalen. Ook ben je verplicht om binnen die vijf jaren ten minste 35 uur nascholing te volgen om je vakbekwaamheid – dus code 95 – te behouden.

Niet wat je zoekt? Bekijk onze opleidingen
Rijopleidingen

Ontdek onze rijopleidingen!

Beroepsopleidingen

Ontdek onze beroepsopleidingen!

Vaaropleidingen

Ontdek onze vaaropleidingen!