Bus met aanhanger rijbewijs (DE)

Bus met aanhanger rijbewijs halen? Haal jouw rijbewijs DE bij rijschool Wierks!

Wij zijn trots op alle buschauffeurs in Nederland. Want eerlijk: wat moeten we zonder al die waardevolle dames en heren die elke dag jong en oud naar de plek van bestemming vervoeren? Heb je al een busrijbewijs (D) en ben je er klaar voor om te groeien in jouw branche? Haal dan je rijbewijs DE en vervoer je bus ínclusief aanhanger. Uitdaging geaccepteerd? Wierks helpt je met plezier op weg!

De voorwaarden van een rijbewijs DE

  • Je hebt jouw busrijbewijs (D) al behaald
  • Bij D1 rijbewijs: je bent minimaal 21 jaar, tenzij je vanaf 18 jaar al vakbekwaam bent
  • Bij D2 rijbewijs: je bent minimaal 24 jaar, tenzij je vanaf 21 jaar al vakbekwaam bent
  • Je hebt een medische Eigen Verklaring (ev) ingevuld
  • Ook moet je een medische keuring bij een ARBO-arts ondergaan
  • Let op: heb je jouw rijbewijs D1/D in de afgelopen drie jaar behaald? Dan is de kans groot dat je geen Eigen Verklaring en medische keuring nodig hebt

Hoe ziet de opleiding Bus met Aanhanger eruit?

We bootsen zo veel mogelijk de realiteit na, zodat jij in het echte leven niet voor verrassingen komt te staan. Tijdens het rijden met bus en aanhangwagen rijd je niet alleen door de binnenstad van Dordrecht, ook pak je de snelwegen mee. Naast het bijbrengen van de juiste vaardigheden, leren we je ook een proactieve mindset aan. Hiermee bedoelen we: vol vertrouwen handelen, ook in minder leuke situaties. Tot slot: de controle van het voertuig behoort ook tot de opleiding en maakt de cirkel van jouw leerproces rond.

Het examen: dit kan je verwachten

Het examen begint met de controle van de benodigde papieren. Is dit in orde? Dan mag je uitleggen hoeveel laadvermogen de combinatie heeft en vertel je wat de hoogte, lengte en breedte van je voertuig is. Ook verklaar je de wielbasis en buig je je over de voertuigcontrole. In het anderhalf uur durende examen bewijs je aan de examinator dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst. Vergeet ook de bijzondere verrichtingen niet! Deze vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het examen.

Tot slot: houd rekening met de verplichte nascholing

De code 95-vermelding is sinds 8 september 2008 verplicht op het rijbewijs van beroepschauffeurs. Daarmee is het vroegere chauffeursdiploma verleden tijd. Deze code 95-vermelding is vijf jaar geldig en moet daarna opnieuw behaald worden. Ook ben je verplicht om binnen die vijf jaar ten minste vijfendertig uur nascholing te volgen om je vakbekwaamheid – dus code 95 – te behouden.

Niet wat je zoekt? Bekijk onze opleidingen
Rijopleidingen

Ontdek onze rijopleidingen!

Beroepsopleidingen

Ontdek onze beroepsopleidingen!

Vaaropleidingen

Ontdek onze vaaropleidingen!