Bus D

Het Bus D rijbewijs kan op twee manieren gehaald worden. Voor beide manieren ben je bij Verkeersschool Wierks aan het juiste adres. Voor meer informatie over het Rijbewijs D kan je altijd contact met ons opnemen!

Mogelijkheid 1: Rijbewijstraject

Dit traject kun je volgen als je werkt in bepaalde beroepen die vrijstelling van de vakbekwaamheid hebben of het rijbewijs gebruikt voor niet commerciële doeleinden.

Mogelijkheid 2: Vakbekwaamheidstraject

Het Vakbekwaamheidstraject is voor mensen die beroepschauffeur willen worden en niet vallen binnen de bovengenoemde vrijstellingen.

Wil je meer weten over de opleiding? Dan kun je altijd contact met ons opnemen! Ook kan je direct vrijblijvend een prijs opvragen.

VRAAG EEN PRIJS OP
Bus D

Onze rijopleidingen voldoen aan alle noodzakelijke erkenningen en worden gegeven door kwalitatief hoog opgeleide en WRM gecertificeerde rijinstructeurs.

Rijbewijs D
Rijbewijs D

1: Rijbewijstraject

Na medische keuring door een Arbo-arts en het invullen van je Eigen Verklaring over je gezondheid krijg je bij goedkeuring door het CBR een verklaring van medische geschiktheid. (VG) Vervolgens kun je starten met de opleiding.

We starten met de theoretische vakken, te weten:

Rijbewijs 1 (RV1 )

Deze cursus bestaat uit de onderdelen verkeerkennis en een technische kennis. Voor het meerkeuze-examen krijg je 65 vragen, Je moet tenminste 52 vragen goed hebben om te slagen. De uitslag van dit examen is 2 jaar geldig.

Rijbewijs 2 (R2D)

Deze cursus bestaat uit het onderdeel vervoersadministratieve kennis zoals o.a. vergunningen, rij- en rusttijden, vervoersvoorwaarden, milieu en klantgericht handelen. Voor dit meerkeuze-examen krijg je 40 vragen, waarvan je er tenminste 32 goed moet hebben om te slagen. De uitslag van dit examen is ook 2 jaar geldig.

Cursussen voor deze vakken worden zowel overdag als ’s avonds verzorgd.

Als je deze twee theorievakken hebt behaald, mag je praktijklessen volgen om vervolgens daar ook examen voor te doen.

2: Vakbekwaamheidstraject

Het Vakbekwaamheidstraject is voor mensen die beroepschauffeur willen worden en niet vallen binnen de bovengenoemde vrijstellingen.

Vakbekwaamheid 1 (RV1)

Deze cursus bestaat uit de onderdelen verkeerkennis en technische kennis. Voor het meerkeuze-examen krijg je 65 vragen, waarvan je er tenminste 52 goed moet hebben om te slagen.

Vakbekwaamheid 2 (V2D)

Deze cursus bestaat uit het onderdeel vervoersadministratieve kennis zoals o.a. vergunningen, rij- en rusttijden, vervoersvoorwaarden, milieu en klantgericht handelen. Voor dit meerkeuze-examen krijg je 65 vragen, waarvan je er tenminste 52 goed moet hebben om te slagen.

Vakbekwaamheid III (V3D)

Dit is een theoretisch examen met Case-studies (drie cases met elk 15 meerkeuzen vragen). Van de 45 vragen moet je er 36 goed hebben om te slagen.

Toets besloten terrein (VPBD)

Op een besloten terrein wordt een parcours uitgezet waarbij je vooruit en achteruit diverse manoeuvres moet maken zonder de obstakels te raken.

Praktische toets (VPTD)

Dit is een praktische vaardighedentoets.

De Praktijkopleiding bus D

Tijdens het rijden met de autobus wordt zo veel mogelijk de praktijk nagebootst. Het rijden vindt zowel binnen als buiten de bebouwde kom plaats. Tijdens de rijopleiding moet je ervan uitgaan dat je met passagiers onderweg bent. Dit betekent: Lage snelheid bij bochten, stoppen bij een bushalte, voorzichtig remmen. Het uiteindelijke praktijkexamen duurt totaal 90 minuten. Tijdens het examen moet je de examinator tonen, dat je het voertuig in alle facetten en onder uiteenlopende omstandigheden beheerst.

Hierna ben je vrij om verder te gaan voor het DE rijbewijs (autobus met aanhanger). Het examen DE duurt ook 90 minuten.

Verplichte nascholing:

Sinds 8 september 2008 is het chauffeursdiploma vervangen door de code 95 op het rijbewijs met daarbij een datum, welke 5 jaar in de toekomst ligt. Binnen die 5 jaar ben je verplicht 35 uur nascholing te volgen om je vakbekwaamheid (=code 95) te behouden.

Kom in contact

Onze medewerkers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden!

In contact komen

Vraag een prijs op

Wij komen zo snel mogelijk op jouw vrijblijvende prijsaanvraag terug!

Prijs opvragen