Auto met aanhanger BE

Als je een auto met aanhanger wilt rijden, heb je een van de volgende rijbewijzen nodig: B of BE. Welk rijbewijs de juiste keuze is, hangt af van het gewicht van de aanhanger. En van de vraag of je vóór 19 januari 2013 al in het bezit was van een rijbewijs BE. Op die datum zijn namelijk nieuwe rijbewijsregels ingegaan.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs B

De rijbewijscategorie B geldt voor een auto met aanhanger van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen).

Is de aanhanger toch zwaarder dan 750 kilo? Dat is rijbewijs B alleen toegestaan als het gewicht van auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomt. Wel mag sinds 19 januari 2013 de aanhanger zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Aanhanger voorttrekken met rijbewijs BE

De rijbewijscategorie BE geldt sinds 19 januari 2013 voor een auto met aanhanger of oplegger van maximaal 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen). Alleen onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger op oplegger zwaarder zijn dan 3.500 kg.

Was je vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs BE? Dan blijven voor jou de oude regels van kracht. Voor jou geldt dan geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger. De toegestane maximummassa van auto met aanhanger samen mag meer zijn dan 3.500 kilo. Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje.

Stel eerst het maximumgewicht vast

Om te weten of jouw rijbewijs geschikt is voor een bepaalde combinatie, stel je vast welk maximum gewicht je auto mag trekken. De gegevens vind je op het kentekenbewijs van uw auto.

Soms groot rijbewijs nodig

Weegt het motorvoertuig dat een aanhanger op oplegger voorttrekt, meer dan 3.500 kilo? Dan is een rijbewijs C1E verplicht.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Auto met Aanhanger BE

Onze rijopleidingen voldoen aan alle noodzakelijke erkenningen en worden gegeven door kwalitatief hoog opgeleide en WRM gecertificeerde rijinstructeurs.

Vraag een prijs op

Kom in contact

Onze medewerkers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden!

In contact komen

Vraag een prijs op

Wij komen zo snel mogelijk op jouw vrijblijvende prijsaanvraag terug!

Prijs opvragen