Klein Vaarbewijs 2 (KVB2)

Het vaarbewijs 2 is een vervolg op het VB1. VB2 heb je nodig als je langere tochten gaat varen op de grotere wateren in Nederland zoals de Scheldearmen, het IJsselmeer, het Marker- en IJmeer, de Waddenzee en de Eems/Dollardmonding. Dit geldt voor vaarbewijsplichtige schepen (zie KVB1). Ook heb je het KVB2 veelal nodig bij het varen met een snel schip (of jetski) in het buitenland voor de kust. Verhuurders vragen er vaak naar.

Met een beamerpresentatie nemen we in vier avonden de hoofdstukken vijf t/m acht van dit boek door. Je leert posities uit de kaart lezen (waypoints) en weer in de kaart zetten en het werken met ‘koersen’. De werking van het kompas en GPS komt aan bod en je leert werken met getij gegevens (eb en vloed).

Elke paragraaf in het boek wordt afgesloten met een aantal oefenvragen. De VB2 cursus is veel meer (dan VB1) gericht op het trainen van vaardigheden. Na elke les is het belangrijk om thuis oefenopgaven te maken.

Bij de cursuskosten inbegrepen zijn: een plotter (navigatie hulpmiddel), een passer, een vulpotlood en fineliner (voor het werken in de kaart).

De cursus kan gevolgd worden op de volgende data:

  • In overleg

 Prijzen:

€ 250,- incl. boek
€ 310,- incl. boek & examen

Inschrijven cursus

Onze opleidingen voldoen aan alle noodzakelijke erkenningen en worden gegeven door kwalitatief hoog opgeleide instructeurs.

Prijs aanvragen

Exameninformatie vaarbewijs 2

Het examen wordt afgenomen door het CBR. Het inplannen van het examen kan je zelf doen via Mijn CBR of door ons laten regelen. Je machtigt ons en wij blijven bij het CBR zoeken naar een examenmoment. In elk geval is het verstandig zo snel mogelijk een examenmoment te plannen. Eén of twee weken na de laatste cursus avond is voor de meesten ideaal.
Omdat VB2 een vervolg is op VB1 moet je dat examen eerst afleggen (mag wel samen in één examen moment) en geslaagd zijn.

Het examen leg je af op een beeldscherm en bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 4 open (navigatie)vragen die je in de kaart maakt. Je krijgt 90 minuten de tijd voor het examen. De 27 vragen leveren een totaal van 50 punten op. Bij het behalen van 35 punten en meer ben je geslaagd.

De minimum leeftijd voor het vaarbewijs is 18 jaar. Het is wel mogelijk al jonger het examen af te leggen. Bij slagen krijg je dan een getuigschrift dat op je 18de ingewisseld kan voor het echte vaarbewijs.

Meer vaaropleidingen

Kom in contact

Onze medewerkers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden!

In contact komen

Vraag een prijs op

Wij komen zo snel mogelijk op jouw vrijblijvende prijsaanvraag terug!

Prijs opvragen