Het prakijkexamen duurt 55 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen

Je maakt kennis met de examinator in het CBR-examencentrum. Deze legt uit hoe je examen verloopt en controleert de volgende zaken:

  • De uitnodiging voor je examen;
  • Je identiteitsbewijs;
  • Of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
  • Of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt (dit formulier bespreekt de examinator met je na de examenrit).

Je instructeur mag in de meeste gevallen meerijden tijdens het praktijkexamen. Het kan in sommige gevallen zo zijn dat dit mogelijk is, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt (bijvoorbeeld een examinator in opleiding). Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

Op het parkeerterrein doe je als eerst een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Meer weten? Bekijk de video en meer tips van het CBR!